(MANAVGAT SPORTİF OLTACILIK ve DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ)
Konu:
Aşağıdaki konumuz 28.04.2017 tarihli yerel gazetelerden alınan ‘’ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SİVRİSİNEK İLE BİOLOJİK MÜCADELE’’ Başlıklı Haberlerdir ve Manavgat İlçemizde ki gazetelerde Çıkan bu habere cevap niteliğinde ve Manavgat Halkını Bilinclendirme Amacındadır.
Manavgat çevresinde Sivrisinek ile mücadele yöntemlerinden birisi olarak kullanılan GAMBUSİA AFFİNİS yada SİVRİSİNEK BALIĞI olarak adlandırılan Balığın Bilinenin aksine faydalı bir türden ziyade Çevre Suların eko sistemine çok zararı olduğunu bilmekteyiz,bu Balık sivri sinek larvaları yemesinin yanında sivrisineklerin daha az etkin olduğu kış aylarında Manavgat ırmağımızdaki ve çevredeki küçük derelerimizdeki balık popülasyonuna balık yumurtalarını yemesinden ötürü önemli ölçüde zarar vermektedir.
Bunun açık Göstergesi 4-5 sene önceki ırmak balıklarının gecen ve bu sene daha az hatta bazı dönemlerde hiç görülmemesi en büyük göstergedir.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin Yetkililerden aldığımız bilgiye göre uzun zamandır bu Balıklar ilçemizdeki açık ve kapalı sulak bölgelere yada sulama kanallarına bırakılmaktadır,yetkililer bu durumun dışında Manavgat ırmağına bu balığın salınmadığını iddaa etmektedirler,ancak Manavgat ilçemizin kışın şiddetli yağmurlarla gelen sellerle birlikte bu sulak alanlarda yada sulama kanallarındaki GAMBUSİA AFFİNİZ sivrisinek balıkları süreklenmektedir ve Manavgat ırmağına ulaşmaktadır ve Manavgat ırmağındaki 2 tür Doğal Alabalık ve Denizden yumurtlamaya gelen Levrek Balığı ve ırmak içindeki yerli levrek diye tabir ettiğimiz levrek balığının yumurtalarını yok edercesine yiyerek neslini tüketmek üzeredir.
Oysaki GAMBUSİA AFFİNİS sivrisinek balığı 4/2 Amatör ve sportif oltacılığı düzenleyen tebliğde,SAKINCALI TÜRLER LİSTESİNDE olan bir balıktır,Dolaisi ile üretilmesi,bir noktadan bir noktaya taşınması ve sulara aşılanması kanunen yasaklanmıştır BKNZ:SPORTİF VE AMATÖR OLTACILIĞI DÜZENLEYEN 4/2 TEBLİĞ Madde 11 Çizelge/4.
MANAVGAT SPORTİF OLTACILIK ve DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ OLARAK önerimiz Derhal bu durumun durdurulması sivirisinek ile mücadelede başka yöntemlerin geliştirilmesidir.
MANSOD a göre Sivrisinek ile Mücadeleye Doğal türleri aşılayarak devam edilmesidir,Doğal Alabalık türlerinKIRMIZI BENEKLİ ALABALIK Manavgat ırmağına Salınması Sivri sinek ile mücadelede faydalı olacağına inancımız sonsuzdur,bunun yanında sulama kanallarına SİRAZ BALIĞI aşımı yapılarak Sivirisinek ile mücadele yapılmaya devam edilebilir,yukarıda saydığımız bu türler hem Yerli türlerimizin gelişimi ve devamı için hemde amacımıza uygun olacaktır.
Güzel Manavgatımızın Irmağında eski günler gibi Kırmızı Benekli Alabalıklar,levrekler,kefaller,Lüferler,Yılan balıkları görmek istiyoruz.
Tüm yetkilileri bu konuya önem vermelerini rica ediyorum.
MANSOD Yön Kur BAŞK.
MURAT YAREN
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!